Over Datamanagement

lowres.jpg

Bas van Gils

Er wordt vaak gezegd dat informatie de wereld regeert. Dit lijkt met name het geval in het digitale tijdperk waarin gegevens overvloedig beschikbaar zijn. In staat zijn data als asset te managen en gebruiken om waarde te creëren is niet alleen een noodzaak, het is ook voor veel organisaties een strategische differentiator. Dit is het domein van gegevensbeheer. Datamanagement is wat ons betreft een brede discipline die veel aspecten omvat:

  • Van strategie (welke data assets zijn de sleutel, en hoe kunnen we die inzetten om een verschil te maken voor onze klanten?) Tot operationeel (in welke systemen kunnen we onze data vinden? Hoe stroomt het door ons landschap? Wat is de kwaliteit van onze gegevens?
     

  • Van bedrijf (wie bezit welke gegevens? Wat is de betekenis van gegevens? Welke bedrijfsregels zijn van toepassing) naar IT (Welk type databasetechnologie gebruiken we? Hoe beheren we de complexe gegevensstromen? Kunnen we afstamming reproduceren?)

Veel van de trends in de industrie (bijv. Datawetenschap, big data, datameren, ethiek, privacy) hebben op zijn minst een link naar het veld van datamanagement. Het is veilig om te zeggen dat gegevensbeheeractiviteiten alomtegenwoordig zijn, en het bouwen / verbeteren van de gegevensbeheercapaciteit is meer een kwestie van het versterken van bestaande praktijken dan het introduceren van een hele reeks nieuwe processen, hulpmiddelen en praktijken.
 
Gezien de reikwijdte en diepte van dit veld, zijn wij van mening dat het essentieel is om open standaardkaders te gebruiken, aangezien deze helpen de communicatie te verbeteren en een goed startpunt bieden voor 'goede praktijken'. De DAMA DMBOK is de branchereferentie voor gegevensbeheer. We hebben ook een zachte inleiding over gegevensbeheer gepubliceerd, waarin theorie wordt gepresenteerd naast best practices op basis van onze ervaringen van de afgelopen decennia.
 

strategy-alliance-datamanagement.png


Service aanbod
Ons dienstenaanbod rond datamanagement omvat standaard en op maat gemaakte trainingsprogramma's, consultancy, workshops en coaching services. Meestal worden deze services gecombineerd in een aangepast programma, aangepast aan uw exacte behoeften. Voorbeeldbouwstenen voor zo'n programma zijn:
 

  • Een volwassenheidsscan voor gegevensbeheer, waarin verbeterpunten in uw context worden belicht;

  • Een visie, strategie en roadmap ontwikkelen voor uw uitdagingen op het gebied van gegevensbeheer;

  • Het creëren van een visueel overzicht (grote afbeelding / blauwdruk) van uw visie, strategie en roadmap voor communicatiedoeleinden;

  • Gegevensbewustzijn in uw organisatie verhogen door middel van onze (zachte) introductietraining - die is gebaseerd op ons boek en een overzicht geeft van het vakgebied;

  • Brainstormen over de opzet van een data (management) strategie voor uw organisatie in een workshop setting;

  • Opleiding van professionals voor een specifieke rol in datamanagement.

 
Opgemerkt moet worden dat ‘gegevens’ belangrijk is, maar altijd moet worden beschouwd in het grotere geheel van het aanbod van diensten, het proces, de mensen en de technologie. Onze gegevensbeheerservices worden vaak gecombineerd met andere onderwerpen zoals bedrijfs- / bedrijfsarchitectuur, strategie en informatiebeveiliging.